NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Johan Oosting (1932-2013)


Boven: pikeur Johan Oosting en Lummie Rodney worden gehuldigd
na de winst in de Productendraverij 1972.

Op 8 februari 2013 overleed Johan Oosting te Balk (Fr.). Hij leed al enkele jaren aan de ziekte van Parkinson en is 81 jaar oud geworden. Hieronder het "In Memoriam" geschreven door Ruud Stoop (op www.drafsport.nl) :

WOLVEGA — Een sport verliest soms iconen. Vorige week overleed Johan Oosting, een markante man binnen de drafsport, die de jongere generaties misschien niet veel zegt, maar wel degelijk beeldbepalend was. Zo speelde hij langere tijd een voorname rol binnen zowel de VDRP als de NDR.

Al op jonge leeftijd was Oosting een succesvol rijder, al kon hij als voetballer van DOG 3 uit Wolvega ook aardig uit de voeten op de linksbuitenpositie. Op zestienjarige leeftijd moest hij als ‘invaller’ plots op de sulky plaatsnemen (zijn vader Nuttert had geen rijder beschikbaar), maar aanvankelijk trok de sport hem verder nauwelijks.

In 1950 werd hij desondanks nationaal kampioen bij de leerlingpikeurs, al ging dat toen op basis van een klassement over vijf koersen. Siem van Leeuwen was – over het gehele seizoen gezien – met zes zeges namelijk de meest succesvolle leerling.

Zijn eerste zege behaalde Oosting op 6 augustus van dat jaar 1950 in Sappemeer met Mientje O. Dat jaar reed hij ook paarden als Leonidas Scott en My Darling naar de bloemen. In 1954 verloor hij met zijn tiende zege zijn leerlingenstatus. Zijn beste jaar was echter misschien wel 1957, toen hij in slechts 59 starts liefst 37 zeges behaalde. Een duizelingwekkend percentage winnaars.

Begin jaren zestig was hij succesvol met paarden als New Spencer, Djenghis Khan, Xetra, Velduil S, O Lapize K, de Fransman Kan Pom B en Wiebeline Wip. Opvallend waren ook zijn successen met X Tello. Een paard dat door de verzekering reeds was afgekeurd, maar Oosting zag er wat in en reed er nog mooie successen mee bijeen. Later kwamen bekende namen als Lummie Rodney (een dochter van Wiebeline Wip), Lettie's Boy, Janneke D, Java en Karmano.

Als student was hij dus al hoog in de ranglijsten te vinden. Zo was hij in 1962 vijfde achter grote pikeurs als Willem H Geersen, Jan van Dooyeweerd, Jan Wagenaar en Freek Eerenberg.

Hoogtepunten waren er genoeg in zijn loopbaan. Onder meer in 1964 het nationale kampioenschap op de ‘kortebaan’ met Bonaire. Hij deed dat op het Wolvegaaster Sportpark Lindenoord waarin hij over 700 meter Buffalo Bill met Van der Veen voor wist te blijven, al was het verschil miniem. Voor dit kampioenschap hadden zich liefst 36 combinaties ingeschreven.

Memorabel zijn ook zijn vijf overwinningen op één dag in Sappemeer. Dat deed hij met dank aan Nuni Wiebel (met dat paard kwam hij in Wolvega nog eens ten val en brak beide polsen), New Sprookjeshof, Madame Bébé, Miametta (met wie hij een avond eerder ook al in Wolvega had gewonnen) en Nunivak. Nuni Wiebel was ook het laatste paard waar zijn vader Nuttert Oosting in koersverband mee in actie kwam (ook dit was een Wiebeline Wip-dochter).

In 1971 promoveerde Ingenieur Johan Oosting tot Doctor in de Wiskunde en Natuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werd daarmee de eerste gepromoveerde beroepsrijder in ons land. In zijn proefschrift besteedde hij ook aandacht aan de drafsport.

Op het moment dat Oosting in Bussum woonde, eerder verbleef hij in Delft en Amsterdam, waar hij Ajax-supporter werd, was hij tevens actief binnen de VDRP en later ook in het hoofdbestuur van de NDR. Hij was ook de stuwende kracht achter het in die jaren alom geprezen rapport Man en Paard, waarin onomwonden voor veel meer zeggenschap van de professionals binnen de sport werd gepleit.

Johan Oosting won in zijn loopbaan 651 koersen, waarbij de Jofferprijs (Djenghis Khan, 1964) en de Productendraverij (eveneens Djenghis Khan, 1964 en Lummie Rodney, 1972).

 


Boven: Zo werd Wiebeline Wip met Johan Oosting
tweede in de Derby W 1958.

Boven: Bonaire met Ir. J. Oosting won o.a. Grote Winterfinale en
het Criterium der 5j. in 1965, het G. Heikens Memoriaal in 1966,
het Midwinter Criterium 1967 en de 1e serie het Kamp. van
Friesland 1968. Hier lopen ze bij de paddock van Duindigt,
vergezeld door stalknecht Frans Lageweg.


topper

Boven: Lummie Rodney (J. Oosting) slaat de slotaanval van Lady
(Sjeng Hendrikx) af en wint de Productendraverij 1972.

topper

Boven: Lummie Rodney na de ereronde t.g.v. de Productendraverij.

import

Boven: de Franse voshengst KAN POM B loopt hier rechts
met Johan Oosting op de sulky. Zij worden op Duindigt derde
achter Quicksilver S (links) en de Belg Rijkeboer (midden).


  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse